Vad händer med min Panasonic-luftvärmepump när det är kallt ute?

Många undrar hur bra en Panasonic luftvärmepump klarar sig, när det blir riktigt kallt ute och därför ska vi beröra den frågan här på bloggen.

En Panasonic luftvärmepump är inte en primär värmekälla

Luftvärmepumpar behöver ibland hjälp. Hur mycket och vid vilken temperatur din Panasonic luftvärmepump behöver stöd från andra värmekällor, beror på en rad olika förutsättningar. Det beror naturligtvis på hur kraftig värmepumpen är, men också hur stort utrymme den ska värma, hur öppen planlösningen är, hur välisolerat utrymmet är, hur kallt det är ute m.m. Exakt hur väl det fungerar i ditt hem, är alltså något du får testa dig fram till.

Har man direktverkande el i huset, kan man låta termostaterna stå inställda på någon grad under acceptabel rumstemperatur. Då kommer elementen att hjälpa till när inte värmepumpen räcker till. Andra väljer att elda i en kamin eller kakelugn, för att på så sätt stötta luftvärmepumpen, under riktigt kalla dagar och spara pengar gentemot att stötta upp med el-element.

Vi lägre temperaturer är effekten lägre

En luft-luftvärmepump hämtar värme från luften. Det säger sig själv att ju lägre temperatur luften har, desto mindre värme finns där att hämta. Luft-luftvärmepumpar blir därför mindre effektiva vid låga temperaturer. Samtidigt, sliter det mycket på värmepumpen om man tvingar den att gå på max längre perioder. Panasonic har flera modeller som levererar värme effektivt ner till -25°C.

Funderar du på att köpa en Panasonic luftvärmepump?

Har du inte köpt din Panasonic luftvärmepump än? Då vill vi rekommendera dig att inte var ”dumsnål”. Det är vanligt att man vill köpa en värmepump så billigt som möjligt. Men genom att lägga lite extra pengar på din investering, kan du få en värmepump som har bättre förutsättningar att klara av att värma ditt hus och det krävs mindre tillskott från andra värmekällor under vintern.

COP 2,2 vid -15°C

I Energimyndighetens tester fick Panasonic HE9NKE hela 2,2 i COP-värde vid -15°C. Det innebär att man vid -15°C får tillbaka ut mer än dubbelt så mycket energi, som värmepumpen gör av med. Det är ett av de högsta värdena som uppmäts. Du kan därför lita på att du får bra värme från din Panasonic, även vid lägre temperaturer.