FAQ angående luftvärmepumpar

Hur mycket el kan sparas med hjälp av en luftvärmepump?

Använder du direktverkande el är värmepumpar det som kan sänka din uppvärmningskostnad mest. En luftvärmepump sänker energiförbrukningen med 50-60% jämfört med direktuppvärmning med el. I Energimyndighetens tester visas resultat på som närmar sig 80 %, men då måste man ha helt optimala förhållanden. Hur mycket du kan spara genom att installera en luftvärmepump i ditt hem beror på vilken luftvärmepump du väljer och husets förutsättningar. Det är därför viktigt att du väljer rätt produkt. Se vår guide för köp av luftvärmepump för tips.

Hur länge håller en luftvärmepump?

En luftvärmepump kan hålla i upp till 20 år. Det vanligaste är att den har en livslängd som vitvaror, d.v.s. ca 10 år.

Hur lönsam är det att investera i en luftvärmepump?

Beräkningar visar att en värmepump med god effekt kan betalas under 1,5-2 år baserat på dagens rörliga elpriser.

Kan jag installera en luftvärmepump i mitt eget hus?

Enligt lag får du inte installera en luftvärmepump själv. Att hänga upp ute- och innedelen, dra rör mellan enheterna o.s.v. är relativt lätt. Det som är viktigast är att vakuumsugningen blir korrekt utförd och att rören konas professionellt och att det köldmedium som finns i luftvärmepumpen hanteras på ett professionellt och kunnigt sätt. Även om det inte var för lagen, hade vi rekommenderat att du anlitar en certifierad installatör för att få en problemfri installation, bästa effekt och fullgaranti. Får man t.ex. inte rätt mängd gas i värmepumpen ger den inte full effekt och besparingen blir inte så hög som den skulle kunna bli.

Är det mycket underhåll på luftvärmepumpar?

Värmepumpar är konstruerade för att man skall kunna ha ett minimum av underhåll. För att bibehålla hög verkningsgrad och för att kunna rena luften effektivt bör filtet innedelen delen rengöras med jämna mellanrum. Dammsugning eller tvättning rekommenderas beroende på modell. För att vara säker på en problemfri användning, kan du också beställa service av en kylinstallatör. Det kostar ca 1700kr per gång.

Vad betyder ”inverter”?

Inverter innebär att effekten på luftvärmepumpen styrs steglöst. Elektroniken i utomhusenheten kontrollerar effekten så att strömförbrukningen aldrig är högre än nödvändigt. Dagens luftvärmepumpar är nästan alla inverter. Det är bra om en inverter är överdimensionerad för att få en jämnare och effektivare drift. Luftvärmepumpar med ”den gamla tekniken” ON/OFF behövde vara underdimensionerade för att inte slå av och på hela tiden. Inverterkompressor ger därför en större besparing.

Kan man använda solvärme för att driva sin luftvärmepump?

Det finns idag ingen luftvärmepump som kan använda solvärme eller solfångare till driften. Till vissa luft-vattenvärmepumpar kan man koppla solfångare men då enbart för att värma vattnet i varmvattenberedaren. Däremot kan du installera solceller för att utvinna el, som kan användas till luftvärmepumpen och husets elförbrukning i stort.

Golvverktyg och tillbehör

Det finns en hel del att tänka på om du ska lägga ett nytt golv. Tar du upp ett gammalt golv bör du vara vaksam på att se hur det en gång konstruerades, och ta gärna reda på om det utfördes av en yrkesman och därmed är godkänt. Hos K-rauta finns det gott om golvverktyg och tillbehör för att du ska kunna lägga ett nytt golv. I våra varuhus finns det lister, parkett, trägolv, träfanérgolv av olika träslag som ek, lönn, valnöt samt betsade versioner. När du valt ut det golv som du anser passar bäst hos dig har vi golvverktygen som du behöver för att snabbt och enkelt få golvet på plats där hemma.

Du behöver tänka på om du behöver ljudisolera underlaget samt räkna ut eventuella höjdskillnader om det nya golvet läggs ovanpå ett gammalt. Ett tips som man kan bära med sig är att man bör lägga golv i ljusets riktning, på så sätt ser man inte golvets skarvar lika tydligt när solen skiner på det. Kom gärna och fråga oss på K-rauta om golvverktyg och tillbehör!

Vilka alternativa uppvärmningskällor finns till luftvärmepumpar

Se Jämförelse av värmekällor som jämför olika typer av uppvärmningsformer.

I Norge och Danmark kallas värmepump för varmepumpe.

Har du andra frågor kan du skicka ett mail så svarar vi så fort vi kan.